Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2014 23:15 - Сбъдване на желания
Автор: bubolina111 Категория: Забавление   
Прочетен: 1939 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image      
  Има няколко места в България, за които се твърди, че имат силата да сбъднат всяко желание по всяко време от годината.

Езерото на желанията в пещерата Леденика

Според легендата, ако човек потопи ръката си в ледено студената вода на езерото Леденика и си пожелае нещо, желанието му със сигурност ще се сбъдне. Пещерата Леденика се намира на 16 км от град Враца, на територията на природен парк „Врачански Балкан“.

Криптата в Руската църква

В криптата на църквата „Свети Николай“ в град София се съхраняват останките на архиепископ Серафим, за който се вярва, че изпълнява всяка молба, отправена към него. Поверието гласи, че желанието трябва да бъде написано под формата на писмо до архиепископ Серафим и да бъде оставено на гроба му. Хората считат мощите му за чудотворни, макар че руският свещеник не е канонизиран.

Рилски манастир

Малката пещера Свети Иван Рилски, намираща се в близост до Рилския манастир, е място, където се сбъдват желания. Според вярванията, ако човек успее да мине през дупката на входа, значи е праведен. Желанието трябва да бъде написано на лист хартия и да бъде оставено между камъните.

Плочата на преподобната Стойна в църквата Свети Георги

image

Вярва се, че плоча в двора на църквата „Свети Георги“ в село Златолист може да сбъдва желания. Легендата разказва, че върху тази плоча е вървяла пророчицата – преподобна Стойна. Смятало се, че тя притежава голяма лечебна сила. Село Златолист се намира между Сандански и Мелник.

Мостът на желанията в морската градина

Малко мостче в морската градина във Варна също има силата да сбъдва желания. Според легендата трябва да минете по моста със затворени очи и да си пожелаете нещо. Някога под моста е имало красиво езеро пълно с водни лилии. На негово място нещастно влюбените хвърлят монети, като вярват, че по този начин любовта им ще бъде споделена.

Пещерата Орлова чука

За това място се казва, че сбъдва всяко желание, само ако пиете от водата, която тече в пещерата. Пещерата Орлова чука се намира на 45 км от град Русе.

Брястът от Нисово

Той се намира в района на Нисово. Това е 700-годишният бряст и е известен като Дървото на желанията. Разположен до самата река Бели Лом, на час път от село Нисово, столетникът се свързва с легенда за животворната му сила. Според историята, красавица върнала зрението си с помощта на бряста. Сляпата девойка Златица прогледнала на Гергьовден, разказват в Нисово. Хората тук вярват, че пуснеш ли листче с желание в лъкатушещата река, вековното дърво непременно ще ти го изпълни.

Село Добърско

Старата църква "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Смята се, че от извора в двора на храма са се спрели да пият ослепените Самуилови войници . Освен лечебните свойства на тази вода, в самата малка църква въпреки че е била опожарена от османците, икнописите са се запазили по уникален начин - под тънък черен слой, образуван по време на пожара и след няколко века са възстановени само с почистването му. Интерестни са иконописите някои от тях наподобяват на Христос като излязал от космически кораб. А най-забелижителното е, че точно под купола на църквата има камена плоча с неразбираеми символи, където ако клекнеш и кръстосаш ръцете си и си пожелаеш нещо, твоето желание, ще се сбъдне. Това е и най-старата църква в България и защитен обект в списъка на ЮНЕСКО.

Рибна църква в Асеновград 

Наричат я „рибна“, защото в аязмото й живеят риби. Иначе официалното име на църквата е „Света Богородица - Благовещение“. Именно със странните обитатели във водата е свързана легендата за божия храм. Смята се, че рибите в аязмото изпълняват желания. Те се появяват и изчезват, като не е ясно от къде са се развъдили в извора. Не се знае и от къде идва водата в него, която никога не намалява и се счита за лековита. В историята рибата е символ на християнството. В зората на религията вярващите са я изобразявали на вратите си. 

„Свети Антоний Велики“ в Мелник 

Храмът в най-малкия български град е по-известен като „църквата на чудесата“. Според местните е достатъчно да преспиш само една нощ в обителта, за да си излекуван на другата сутрин. Местните свещеници разказват обаче, че за да се случи чудото, човек трябва да бъде завързан с тежки железни окови, да вярва силно и да е праведен.

Индипасха в Странджа

image

Индипасха е древно тракийско светилище, сгушено в сърцето на природен парк „Странджа” сред вековни букови и дъбови гори. Местните хора разказват интересна легенда за възраждането на светилището. Имало един бивол, който ослепял. Стопанинът му бил много привързан към животното и не можел да го убие, затова го пуснал да живее свободно из гъстите гори. Минало време и биволът се върнал при стопанина си. Животното било оздравяло и виждало отново. Често след това биволът изчезвал и не се връщал с дни. Един ден стопанинът последвал бивола, който го отвел до тайнственото място. Оттогава хората вярват, че водата в извора на Индипасха е лековита и притежава особена, магическа сила. Пред скалата е скован малък дървен навес, под който има икони на различни светии. Въпреки, че е труднодостъпно, мястото е притегателна сила за много хора, идващи тук с надеждата да намерят изцеление за себе си и своите близки. Там връзват парцалчета със своите желания, които се сбъдват. 

На дървения навес с иконите има послание, което гласи:

„Послушай душата си, тя знае Истината! Изхвърли от нея всичко ненужно, за да можеш да направиш връзката със своя Спасител.”



Гласувай:
4



1. hel - Често желанията ни са от егото и к...
17.10.2014 13:20
Често желанията ни са от егото и когато се сбъднат, разбираме, че не това е искала душата. Трябва да се научим да чуваме душата си.
Поздрави, Жира!
цитирай
2. bubolina111 - ДА, така е,
25.11.2014 20:07
но както се казва - нищо човешко не ни е чуждо.
Приятна вечер, hel !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bubolina111
Категория: Забавление
Прочетен: 552634
Постинги: 375
Коментари: 471
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930