Поради големия читателски интерес към предишната статия ТОП 10 НА ВРЕДНИТЕ ХРАНИ В БЪЛГАРИЯ искаме да уточним, че има и още много такива, но изброените са най-често срещаните в менюто на българина. Ако ги намалите и успеете да ги изхвърлите от менюто си ще се почувствате по-добре.
Сега ви предлагаме нашата класация за най-полезните храни, които човек може да включи в менюто си и които са достъпни за нашия пазар.
ЗЕХТИН и МАСЛИНИ – колкото и изтъркано да звучи зехтинът е дар от природата. Чисти организма, изхвърля токсини, гори мазнини и набавя полезни вещества на отровените ни от мръсотия и вредни храни тела. Задължително гледайте да е студено пресован - пише на етикета extra virgin. Започнете и да готвите с него. Малко по-скъпо е, но ще ви се отплати със здраве и сила, която иначе трябва да отвоювате със скъпи лекарства, лекари и диети. Гледайте маслините да не са вкиснати, защото напоследък това е един от коронните номера на нашенските търговци.
ЧЕРЕН/РЪЖЕН ХЛЯБ - изключително полезен, но внимание – не всеки самун, който видите на рафта с хляба и който е оцветен в нюансите на кафяво е черен хляб. Масово боядисват бяло брашно и го пласират за черен хляб. Направете си експеримент да огледате етикетите и ще се учудите какъв голям процент химия и пшенично брашно има в уж черния хляб. Яжте по 1-2 филийки и се чувствайте добре.
МИНЕРАЛНА ВОДА – пречиства тялото, както пароструйката на автомивка отмива калта от вратите на колата. Колкото повече я пиете, толкова по-добре. Редувайте различни видове на 10-15 дни.
РИБА – Рибата е благодат - обогатява мозъка, носи здраве. Не случайно най-дълголетните хора японците са превърнали рибата в алфа и омега на храненето си. Гледайте да е прясна, а не дълбоко замразена, която се е търкаляла с месеци в трюма на някоя южноамериканска гемия. И ако обичате не бъркайте добрата риба с някой тлъст и мазен шаран, който е висял в тинята, досущ като свиня в своята кочина и понякога се е хранил с остатъци от себе си. По-крехко, по крехко!
КАФЯВА ЗАХАР – Тя е заместител на бялата рафинирана захар, която разрушава тялото ни. Може да ви е малко трудно да свикнете с вкуса на кафявата, но само след 2-3 седмици ще ви се харесва повече от бялата смърт. Тя бавно но сигурно навлиза в ежедневието ни и вече всички магазини и нормални заведения я предлагат. Внимавайте за ментакита.
ЗЕЛЕНЧУЦИ и ПЛОДОВЕ - Тях може да ги ядете по много и каквито си искате – краставици, домати, репи, зеле, моркови... Ако можете да започвате преди всяко ядене с някаква салата ще имате шанс да се вталите и пречистите. Внимание – тук се има предвид нормални нашенски зеленчуци, а не тези с пластмасово-дунапренен вкус от южните ни съседки, картофи от Египет или чесън от Китай. С една дума яжте зеленчуци според сезона – домати през ноември например не е много благонадеждна работа. Всички видове лук са чудо на природата – чесънът е естествени антибиотик, лукът предпазва от болести, така че консумирайте смело. За по-префинените ще припомним, че миризмата е естествена.
Плодовете са витамини, които доставяме директно на организма. Това си го знаете. Яжте ги след ядене или между храненията. Никога не започвайте с тях. Не е добре.
ТУРШИИ И КИСЕЛО ЗЕЛЕ – изключително полезни и вдъхновяващи храни, особено за мъжете. Паисий Хилендарский написал История славянобългарска в малката си атонска килийка, като цяла зима ял кисело зеле. Така наречените ферментирали храни са мощен антиоксидант и имуностимулатор. Народите, които ги имат в менюто си принципно са по-дълголетни. Освен всичко друго не са бъкани с консерванти. Зимата с тях определено е по-здрава. На тези, които при мисълта за туршии и кисело зеле усещат мирис на домашна ракия, препоръчваме максимум по 50 грама вечер.
ПИЛЕШКО – едно от най-диетичните меса. Не пържено разбира са, а печено, варено или задушено. Пилето дава сила за изтощения организъм и не трупа мазни калории из тялото ни. Ако може да се откажете от кожата му е добре, ако ли не компромисно я запичайте.
МЕД – не е ясно дали медът е повече храна или лекарство. Всички автори са единодушни, че умерената му консумация е много полезна за стомаха, дишането, кожата. Натуралният мед си е натурален, така че търсете него, а не разни химии забъркани в някой прашен килер.
МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ – това си го знаем всички, но все пак заради статистиката сме длъжни да повторим: Киселото мляко, по възможност овче и козе, е извор за дълголетие и здраве. Внимавайте какво купувате! След като някое прекара 6 месеца в хладилникът ви без да се надуе или вкисне ще разберете, че имате работа със зловещ дубликат. Млякото съдържа антиракови и антиартритни клетки. Козето и овчето е най-близко до човешкото. Сиренето е добро за зъбките, които ни трябват, за да се храним.
Всички тези храни, освен че ще изваят фигурата ви ще върнат мъжката сила на господата и хубавата кожа и еластичност на дамите.
Bonne Apetite !!!
|