Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2010 23:26 - Ето и топ 10 на измамите в мрежата, подредени от експертите:
Автор: bubolina111 Категория: Други   
Прочетен: 661 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.08.2010 23:26


 

1. Удар в социалните мрежи

Хакерите се включват в акаунта на потребител в някоя от социалните мрежи като “Фейсбук”, “Туитър”, “МайСпейс” или “Бебо”. После от негово име се свързват с приятели или роднини и се оплакват, че имат неприятности и им трябват пари. Обикновено молят сумата да бъде изпратена незабавно на даден адрес.

2. Мнима прогноза

При тази схема получавате имейл. Той ви предоставя предварително резултата от футболен мач, който ще се играе на следващия ден, при това напълно безплатно. На другия ден получателят установява, че прогнозата е вярна. През следващите седмици той получава още и още имейли с резултати, които също са верни.

И така, след като сте бомбардирани с учудващо верни прогнози, най-накрая пристига имейл, който ви предлага възможността да си купите резултати, при това срещу солена сума. Трикът тук е, че повечето хора, на които са изпратени имейли, вероятно са получили погрешни резултати и вече са отпаднали от схемата. Малка част от хората обаче са получили имейли с верни резултати и те се хващат на измамата.

3. Спаси ме от кризата!

Схемата е насочена към хора, които са във финансови затруднения. Предложенията идват чрез интернет, телефона или пощата и включват финансови предложения като заем, консолидиране на дълга, помощ за възвръщане на имуществото, фалшиви авансови плащания и схеми за спасяване на ипотеката ви.

4. “Аз съм, не ме ли позна?”

Това е схема, която е особено разпространена в Азия. Тя обаче вече набира скорост в Европа, като е особено популярна и у нас. Измамникът се обажда по телефона на възрастен мъж или жена, като се представя за внук и плаче, че е катастрофирал. Престъпникът моли за помощ и иска пари, за да плати медицинските разходи или за да не влезе в ареста.

5. Оферта, която не можете да откажете

Тази схема обикновено се прилага при търговия по интернет. Измамникът ви праща откраднат чек за сума, по-голяма от стойността на продукта. След това иска да му върнете обратно рестото. Така например търговец получава чек за 10 хил. британски лири и трябва да изпрати обратно 8000. По-късно се оказва, че чекът е невалиден. До това време обаче рестото от 8000 лири вече е при лошите момчета.

6. Плащате, без да знаете

Много технологични фирми и заводи си патят от тази измама. При нея компания или бюро за услуги продължават некоректно да удържат пари от сметката на притежателя без неговото съгласие. Това включва също и предложения по интернет за ограничен пробен период или “само потвърждение” на банкова карта, след което се удържа сума, по-голяма от предварително споменатата. Повечето банки обаче са достатъчно коректни и след това ще възстановят парите, изтеглени от сметката ви.

7. Трети човек на телефона

Измамата се извършва по време на телефонен разговор, в който клиентът се оставя да го убедят да разкрие поверителна информация за себе си. Измамникът ви се обажда и информира, че има риск за безопасността на банковата ви сметка. След това чрез конферентна връзка той се обажда в действителната банка, чиито представители вече ви питат за личните ви данни. Тъй като става въпрос за истинската банка на клиента и за неговата сметка, той обикновено отговаря на въпросите, като дава цялата банкова информация за сметката. В това време измамникът подслушва на заден план.

8. Имейли с Троянски кон

Това е измама по имейла, която предоставя промоционални оферти, особено за програми за охрана на файловете ви от чуждо посегателство. Тези предложения обикновено съдържат линкове или прикачени файлове. Те са инфектирани с вируси, които записват движението на пръстите по клавиатурата и се опитват да уловят каква е паролата ви.

9. Фалшиво пълномощно

Това е схема, по-често срещана в “и-Бей” и в други аукциони по интернет. Законните компании, които се явяват като трета страна или посредник при търговията, държат парите на купувача до пристигане на стоката. Престъпниците обаче създават незаконни компании, които мамят и продавачи, и купувачи.

10. Фишинг

Това е вероятно най-разпространената измама. Маскирайки се като легитимна организация, престъпниците изпращат хиляди имейли, в които съобщават, че сайтът им се нуждае от обновление. След това ви прехвърлят към фалшив сайт, точно копие на оригиналния, в който да попълните данните си. (24часа)

Виж о


Тагове:   Мрежата,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bubolina111
Категория: Забавление
Прочетен: 552985
Постинги: 375
Коментари: 471
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930